Wie is Annemarie

Foto Annemarie Willems

Van jongs af aan is zij opgegroeid met muziek. Haar vader was musicus en Annemarie kreeg al heel vroeg piano- en zangles. Toch zou pas later haar (inmiddels ex-)man Frenk van Meeteren, lid van de folkband King's Gaillard, haar stimuleren voor muziek te kiezen.

Begin jaren tachtig bezocht ze alsnog het conservatorium en vestigde zich in 1984 als zangdocent. "In dat jaar gebeurde van alles en het mooie was dat ik voor alles werd gevraagd". Zo schreef zij muziek voor de korte film 'Sophie' en was ze in Bergen zangeres bij de multidisciplinaire voorstelling 'Als varkens vleugels hadden'.

Als zangcoach werd ze door het Muzisch Centrum in Delft ingezet voor 'Mistero Buffo' en had ze tevens de muzikale leiding. In dit toneelstuk van de Italiaan Dario Fo kwam veel strijdmuziek voor. "Dat moest ook heel strijdbaar worden gezongen. Drie jonge mannen konden maar niet de juiste toonhoogte vinden. Ik heb toen ontdekt dat je door te trainen de juiste toonhoogte kunt leren horen. Tijdens de voorstelling zongen ze heel zuiver. Het Muzisch Centrum heeft me daarna gevraagd stemtraining te geven".

In Delft volgde de korte opera 'Der Jasager' van Brecht en Weill, waarvan zij de muzikale leiding had. Vijf keer werd de opera uitgevoerd.

Otto Bentinck, toenmalig directeur van het Koorenhuis, was een van de enthousiaste toehoorders. Hij vroeg haar in 1998 bij het Koorenhuis de cursus stemvorming te geven. Toen in 2000 de dirigente van het Jazzkoor vertrok, vroeg hij Annemarie als opvolgster. Binnen een paar jaar dirigeerde ze drie Jazzkoren, die tijdens optredens werden begeleid door een combo onder leiding van Erik Doelman. Hij verhuist mee in de nieuwe opzet. "Ik heb lang naar deze vorm gezocht en weet dat die optimaal is. Dan wil je zo'n combo niet kwijt".

Er is naast het Koorenhuis nog een druk bestaan. Zo geeft Annemarie Willems workshops zang, privelessen thuis en leidt ze onder meer personeelskoren op ministeries, zoals het ministerie van OCW. "Dat zingen gebeurt in de lunchpauze. Ik heb begrepen dat het echt ontspant en tegelijkertijd voor energie zorgt. Mensen kunnen 's middags met een frisse blik verder aan het werk".

Bovenstaande fragment is ontleend aan een interview met Annemarie in Den Haag Centraal van vrijdag 20 september 2013.

Klik hier voor het volledige interview.   (JPG bestand, 439 kB)

Naast de in het artikel genoemde activiteiten heeft zij enkele jaren met improvisatiegroepen in Gouda en Amsterdam gewerkt. Meer recent leidt Annemarie het koor Vrouw&CO in Zoetermeer en enkele close harmony groepen.

Annemarie over het begeleiden van workshops en projecten in organisaties en bedrijven:

Samen een avontuur beleven. Dat is mijn drijfveer, iedere keer opnieuw. Daar krijg ik een enorme dosis energie van, en dat breng ik over op de groep. Ik wil mensen motiveren, hen het gevoel geven dat het gaat lukken - en dan lukt het ook!”


<Facebook    Twitter    LinkedIn

Vragen of opmerkingen aan webmaster

Copyright © 2006-2021 Annemarie Willems

Laatst gewijzigd: 21-10-2021 11:16:00